středa 20. května 2015

Hvíždinec

Sobotní výlet na skalní vyhlídku Hvíždinec v brdských lesích.

Uprostřed pohádkových brdských lesů se ukrývá řada nádherných míst s nedotčenou přírodou. Jedním z takových je i bílá skála z drabovských křemenců s vyhlídkou do údolí Berounky, ze které můžete zahlédnout i střechu věže Karlštejna. 
Skalní vyhlídku na Hvíždinci obklopuje pěkný les se starými duby, borovicemi a břízami. Přímo pod ní se nachází suťové moře, které místu dodává tu správnou atmosféru a tak si zde chvílemi budete připadat jako v divoké přírodě stovky kilometrů od civilizace. 
Ze skalní vyhlídky (476 m) se před vámi rozprostře pohled na údolí Berounky od Řevnic až po Beroun. Když se budete pozorně dívat, můžete vpravo nad Hlásnou Třebání najít i část střechy věže Karlštejna. Až se dostatečně vynadíváte, nezapomeňte se zapsat do návštěvní knihy, kterou najdete v dřevěném úkrytu na kmenu borovice.
A jak se na Hvíždinec dostanete? Vyhlídka leží v oblasti Hřebenů, které se táhnou od jižního okraje Prahy až skoro k Příbrami. Vede k ní modrá turistická stezka, a to buď z Dobřichovic, a nebo z druhé strany z Řitky. Z obou stran jsou to přibližně 3 kilometry a je třeba počítat se stoupáním, které však rozhodně stojí za to. Nedaleko od vyhlídky, na rozcestí U šraňků, protíná modrou stezku hřebenová cesta, po které můžete bez větších stoupání pokračovat na další zajímavá místa (např. na Skalku s kostelíkem a výhledem na Mníšek pod Brdy, a nebo druhým směrem k Černolickým skalám).



Malá rokle



Pan kaštan



Našli jsme si krásné místo a rozbalili oběd.



Polovina výpravy to po obědě zalomila :-)



Ještě štěstí, že jsme si z domova vzali zámek na kolo. Kočárek se nám do kopce po kamenech vláčet nechtělo, takže jsme ho schovali do smrčí a zamkli :-D A na zpáteční cestě šťastně nalezli.



Studánka



Téměř před cílem



Výstup na Hvíždinec



Suť pod Hvíždincem



Nad korunami stromů



Výhled prostě nepopsatelný!



A Hvíždinec dostál svému jménu.
Když budete mít štěstí, uvidíte i uslyšíte létající dravce. Právě podle hvizdotu těchto ptáků dostala vyhlídka své jméno. O tom, že Hvíždinec je opravdu kouzelné místo, svědčí i to, že právě sem směřovala první zimní výprava klubu českých turistů v prosinci roku 1892.
Zdroj





Na vyhlídce je umístěná i schránka se zápisníkem. Zhostili se toho kluci.



Náš zápis a nádherný zápis 70letého pána :-)



Kluci se cestou zabavovali všelijak - schovávali se (naštěstí pro nás tak po dětsku :-)) nebo naopak hledali tatínka.



Sbírali šišky.



Fauna kluky fascinovala - broučci, lesní mravenci, motýlci...



Po návratu domů bylo původně v plánu rodinné grilování, ale kluci po vykoupání usnuli jako špalci, takže jsme si to užili s Mužem jen sami dva :-)



Takto krásně je v brdských lesích








2 komentáře:

  1. Tak tohle místo vůbec neznám, ani jsem o něm zatím netušila, ale vypadá to nádherně!! Nedávno jsme na Karlštejně byli.. Tohle je pohádka, díky za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, bydlím tady 12 let a objevila jsem ho teprve taky minulý týden :-D Přitom Muž tam jako malý chodil s oddílem.

      Tak to jste byli opravdu kousek od nás, co by kamenem, škoda, že jsem to nevěděla.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)