sobota 20. června 2015

3-2-1 Léto!

Jste připraveni?


Vím, vím, poslední dny se ta teplá šňůra trochu přerušila, ale ono to zase přijde.

My jsme během teplé šňůry stihli vyčistit a napustit bazén.



Užíváme si první ovoce ze zahrádky - po třešních přišly na řadu jahody.




A protože přes léto prakticky žijeme na zahradě a venku celkově, je nutné se na to dobře vybavit. Hlavně s malými dětmi.

Klíšťata, komáry a jiný obtížný hmyz máme zmáknutý díky tomuto domácímu přírodnímu repelentu.



Rozmarýnovo-eukalyptový repelent:
1 balíček sušeného rozmarýnu
1 lžíce vinného octa
pár kapek eukalyptového oleje - případně může být i jiný, který odpuzuje hmyz
litr vody

Vodu přivedeme k varu, odstavíme, nasypeme do ní rozmarýn a necháme louhovat. Klidně do druhého dne, minimálně však do vychladnutí. Poté zcedíme, přidáme ocet a pár kapek oleje.
Plníme do lahviček s rozprašovačem a uchováváme v lednici.

Při pobytu na sluníčku kluky mažu olejem z malinových semínek. Má přirozený faktor UV 50. Rostlinné oleje se na rozdíl od chemických filtrů vstřebávají do pokožky okamžitě, takže chrání ihned po namazání. Také ale rychleji vyprchají, proto je třeba je aplikovat častěji, po hodině či dvou.



Na pobyt na sluníčku se lze připravit i stravou - je třeba doplnit antioxidanty, které najdeme např. v mrkvi, rajčatech, jahodách, špenátu, hrášku..., a také vitamíny E a C, selen a zinek.

Při spálení je na zklidnění výborný obklad z vychlazeného zeleného čaje.

Nejlépe je se sluníčku vyhýbat kolem poledne, mezi 11. a 15. hodinou.

I přes všechna opatření se stejně snažím kluky držet ve stínu - pokud není nikde stín přirozený (stromy), míváme s sebou velmi skladný plážový stan.



Už by byl ale potřeba trochu větší :-)

Kluci nosí kšiltovky nebo kloboučky a brýle.





No a samozřejmě je třeba dodržovat pitný režim! :-)

A k vodě si nezapomeňte vzít záchranný kruh nebo člun :-)



Létu zdar a krásně si ho užijte v pohodě ;-)

10 komentářů:

  1. Na ten přírodní repelent se letos také chystám, jezdíme na dovolenou k Třeboni a loni už jsem přemýšlela, že se snad navlékneme do těch obleků pro včelaře, jak byli komáři dotěrní. Ještě chci letos vyzkoušet pro děti krém na sluníčko ze zinkové masti, měl by fungovat pouze na bázi fyzikálních filtrů, které odrážejí UV filtry. I vám hezké léto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak jestli obstojí u Třeboně, tak to by bylo super. Dej pak vědět ;-)
      Krém myslíš smíchání zinkové masti a obyč krému? Někde jsem četla návod. Toto je takový základní. Pak jsem četla i z více ingrediencí. Nevím, co je lepší.

      Vymazat
    2. Jo jo, přesně tak - 1 díl zinkové masti a 2 díly hydratačního krému. Naše starší dcerka má citlivou kůži a právě mazání na té olejové bázi moc nesnese, tak teď zkoušíme tohle a zatím to snad funguje.

      Vymazat
    3. Report z Třeboně - nikdo neutrpěl ani jedno komáří štípnutí, ale řekla bych že se spíš komáři v tom horku a suchu někde uvařili, protože jsme žádného ani neviděli. Na vosy tedy nijak zvlášť nefunguje, ale na ty je třeba těžší kalibr. A ještě jeden poznatek - kamarádka stříkala svého 7m syna v kočárku Difusilem (nebo jak se to jmenuje) pro děti od 1 roka a rozežralo ji to barvu na kovové konstrukci kočárku, takže stokrát hurá za tenhle domácí repelent.

      Vymazat
    4. Míšo, nějak mi unikl tvůj komentář. Díky za zkušenost. A s tou konstrukcí kočárku teda fuj. Teď si vem, že to dáváš na děti :-(

      Vymazat
  2. Ja chci zkusit ten repelent malý bude mít rok a začíná teplo, furt loži po zemi a v trávě tak ať tomu trochu predejdu abych mu musela tahat klíšťata.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, u nás slouží opravdu výborně :-) Občas s ním nastříkám i psa :-)

      Vymazat
  3. Mužů se zeptat na množství toho rozmarynu,mam čerstvy na zahrade.dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z čerstvého jsem zatím nikdy nedělala, ale bude ho potřeba hodně. Sušený je intenzivnější. Takové dvě hrsti bych tipla.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)