čtvrtek 16. července 2015

Wishbone Bike 3v1 vs. First Bike

Malé porovnání obou modelů.


Recenze na jednotlivá odrážedla najdete tady - Wishbone Bike 3v1 - First Bike.

Začneme od balení. Protože i na obalu záleží.
Krabice jsou hodně podobné, téměř stejně velké, podobný jednoduchý design. I uložení dílů kola je skoro totožné, krabice jsou hezky ploché.
Wishbone je takové více eko a přírodní - přírodní barva krabice, součástky a drobné nářadí je uložené v látkovém sáčku. First Bike používá sáčky plastové. Ale i ty se dají recyklovat :-)


Co se týká výšky a zejména výšky řídítek, není mezi odrážedly nijak velký rozdíl. Fotky trochu klamou, protože se na nich Wishbone opírá spíše o First Bike a Wisbone je taky maličko níže (povrch byl trochu z kopce). 
Ani jedno z odrážedel nemá řídítka výškově nastavitelná.

First Bike má oproti Wishbone ruční brzdu. 




Wishbone je oproti First Bike delší, zhruba o polovinu kola.



Na šířku jsou obě odrážedla srovnatelná.


Gumové konce řídítek jsou shodné. Vzor na gumě je odlišný, konce řídítek mají odlišný tvar, ale jinak se jedná o totožný, stejně kvalitní materiál, zakončení je řešeno stejně - taková malá "harmonika", tzn. když dítě spadne s kolem na bok, jsou ruce dítěte chráněny a ta "harmonika" funguje jako takový malý airbag.


Rozdílná mají sedadla, jak co do tvaru tak co do použitého materiálu. First Bike má sedadlo gumové, Wishbone s takovým pěnovým potahem. Na sedadlo Wishbone se dá přikoupit silikonový barevný návlek.


Kola jsou nafukovací, stejně velká a i zhruba stejně široká. Wishbone má disky kol plně vyplněné, takže při jízdě nehrozí, že by se do nich něco zamotalo, větev a podobně. First Bike má ale zase otvory hladké a dost velké, takže taky nemyslím, že by se do nich zamotalo něco extra velkého, co by způsobilo pád dítěte z kola.



Ani na jednom modelu nejsou řídítka přetočitelná, tzn. jsou bezpečnější. Úhel náklonu na každou stranu je u obou naprosto stejný, zhruba 30°.


Obě se vejdou do kufru i menšího auta a vejdou se tam i společně :-)


Kromě tvaru sedadla je mezi oběma odrážedly zásadní rozdíl v použitých materiálech (Wishbone je dřevěný, First Bike z kvalitního pevného plastu) a v konstrukci - zatímco First Bike lze použít jen jako odrážedlo se dvěma koly, Wishbone se dá použít i jako tříkolka, je tedy využitelný po delší dobu, od nižšího věku dítěte. Je to ale zase na úkor velikosti a váhy.

Parametry:
Věková kategorie:
Wishbone - 1-5 let
First Bike - 2-5 let
Hmotnost:
Wishbone - 2kolka - 3,8 kg; trojkolka - 5,4 kg
First Bike - 3,9 kg
(Pocitově mi ale tento údaj příliš nesedí, Wishbone se mi i jako dvojkolka, tedy ta lehčí verze, zdá oproti First Bike těžší.)
Rozměry:
Wishbone - 76 x 40 x 15,5 cm (v, š, h)
First Bike - 54 x 84 x 38 cm (v, d, š)
(I z těchto údajů jsem rozpačitá. Ale jsou to údaje oficiálně uváděné. Lépe asi tedy poslouží výše uvedené srovnávací fotky.)
Nejnižší poloha sedátka:
Wishbone - 28 cm
First Bike - 30,5 cm (sedátko lze u všech modelů snížit pomocí adaptéru o další 4 cm - adaptér se prodává zvlášť)
Nejvyšší poloha sedátka:
Wishbone - 46 cm
First Bike - 44,5 cm
Nosnost:
Wishbone - Uvedena do 20 kg, odrážedlo však bylo testováno až do váhy 30 kg
First Bike - Uvedena do 35 kg
Použité materiály:
Wishbone - Rám je z plantážového dřeva - bříza a eukalyptus, ošetřeno je ekologicky a zdravotně nezávadným lakem. Kola jsou vyrobena ze 60 % z recyklovaných surovin. Krabice je z recyklovaného papíru, inkoust použitý k tisku je netoxický. Sedátko je z recyklovatelné gumy.
First Bike - Rám je ze sklolaminátového polyamidu.
Cena:
Wishbone - Kč 4950,-
First Bike (Racing) - Kč 3590,-


Dlouho jsem přemýšlela, které z těchto dvou odrážedel je lepší. Samozřejmě se jedná o náš čistě subjektivní dojem. Ale nedospěli jsme k žádnému jednoznačnému závěru. Obě odrážedla jsou skvělá. Patří mezi ty nejlepší na trhu.
U Wishbone se mi osobně více líbí design. Ten ekologický aspekt je taky líbivý, ale zase když vezmeme do úvahy, že je z Nového Zélandu, vyrobený v Číně... First Bike je zase vyráběný na Taiwanu.
Wishbone má pro nás jednu nepřekonatelnou výhodu, že jde použít i jako tříkolka. U First Bike se oproti tomu snadněji reguluje výška sedadla, není třeba nic montovat (pokud nemontuje na odrážedlo adaptér na snížení sedadla). Má také navíc ruční brzdu a blatníky.
First Bike vychází levněji.

Obě odrážedla tedy mají nějaké drobné plusy i mínusy, ale celkově se mi opravdu nepodařilo určit, které by bylo (alespoň z našeho hlediska) nějak výrazně lepší. Spokojení jsme s oběma, i kluci to tak asi mají.
Jsem ráda, že máme možnost používat obě :-)


A ještě dovětek - oba naši kluci mají helmy Nutcase v designu Watermelon.



1 komentář:

  1. Tak přečetla jsem si vaše srovnání abych se mohla rozhodnout, které odrážedlo pořídit a moc jste mi nepomohla. Pořád nevím, které by bylo lepší

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)