sobota 30. dubna 2016

Tříkrálová koruna

Papírová a pečená.

Papírovou si Eliášek přinesl ze školky. Dodnes se tady o ni s Alánkem střídají. Je to docela sranda, když v ní nakráčí třeba do postele nebo do vany, nebo si ji narazí na hlavu a jdou stavět vláčkodráhu.

Pečenou jsme si upekli doma.
Zejména ve Francii se peče tříkrálový koláč nebo tříkrálová briošková koruna. 
Do obého se zapéká malá porcelánová figurka. Koláč či brioška se krájí na tolik dílů, kolik je stolovníků, někdy i o jeden více - pro chudé. Také by se dle tradice mělo nejmladší dítě schovat pod stůl a určovat, komu který dílek připadne.
Kdo ve svém dílku najde figurku, stává se králem dne, má právo nosit papírovou korunu a ostatní mu musí sloužit. Figurku můžete nahradit např. mandlí.

Předesílám, že následující recept není na pravou brioškovou korunu. Pravá je trochu pracnější a dává se do ní kandované ovoce. Mimojiné.

200 g špaldové mouky
85 g změklého másla
50 g mletých mandlí
1 lžíce cukru
2 lžíce mléka
2 vejce
0,5 droždí
špetka soli
polosušené brusinky

Nejprve smíchejte droždí s cukrem, přidejte vlažné mléko a zamíchejte. Nechte zpěnit a přidejte vejce.
Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a mandle a za stálého míchání přilévejte kvásek. Nakonec přidejte máslo a brusinky. Vypracujte těsto. Hněťte 10-15 minut.
Těsto nechte vykynout.

Po vykynutí vyklopte na pracovní plochu, utvořte kouli, do které udělejte uprostřed díru a postupně prsty a otáčením vytvarujte korunu.

Postup najdete třeba tadyJe tam taky recept na správné brioškové těsto.

Korunu nechat na plechu ještě trochu nakynout, mezitím si rozehřejte troubu na 200°C. Těsto potřete vajíčkem a můžete ho ještě nastřihnout nůžkami. Pečte asi 20 minut.







K briošce kafíčko

K obědu byla vepřová panenka s omáčkou nadivoko (slanina, jalovec, červené víno), pečené brambory, dýňové a kaštanové pyré

K večeři hovězí se salátem a bylinkovým máslem

6 komentářů:

  1. Moc se mi libi Vase recepty a stolovani dekuju za inspiraci, pokusim se na tom u nas zapracovat

    OdpovědětVymazat
  2. Teda to vaše stolování a servírování jídla je úžasné! Já se přiznávám, že při běžném denním provozu jsem ráda, když zvládnu strávníky usadit aspoň s jídlem ke stolu. Ale zase když pak o nějakém svátku či víkendu hezky prostřeme, tak si toho hned všichni všimnou ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že při tom stolování dělá hodně to jednoduché bílé nádobí a bílý stůl. A celkově asi čistější design. Ona pak i ta obyčejná snídaně tak nějak líp vypadá. Ale my takto jíme opravdu každý den, já už to asi ani nevnímám, přijde mi to normální.
    A je pravda, že když tak prostřeme třeba na Štědrý den, tak mi to přijde chudé :-D Takže ono má všechno svoje :-)
    Každopádně děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)