pondělí 16. listopadu 2015

Renáta Fučíková

Velmi vtipně a trefně popisuje Královnu detailů pan Václav Cílek:
Paní Renáta Fučíková má sice pověst femme fatale, ale ve skutečnosti umí docela dobře kreslit, a to i barevně. Cením si jí zejména jako profesionálky, která, když má namalovat tiskárnu v Plzni, tak si nejdřív najde, kde ta tiskárna stála, a podle toho koncipuje výhled z okna. Myslím, že je trochu mylně zaškatulkovaná jako pohádkářka, protože ve skutečnosti velice pěkně umí udělat i historické a archeologické rekonstrukce. Pokud ji chcete někam pozvat, tak ať to je na kvalitní víno, jinak bude prskat.


Renáta Fučíková se narodila v roce 1964 v Praze. Vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, ateliér ilustrace a užité grafiky.
Zabývá se především ilustrováním knih pro děti, v poslední době i tvorbou autorských obrázkových knih, které si sama píše. Vytvořila také předlohy pro pět poštovních známek nebo dva dětské programy Národního divadla v Praze.
Spolupracuje s českými nakladatelskými domy: Albatros, Práh, Brio, Knižní klub, Granit, Aventinum, Orbis Pictus.
Pracuje i pro zahraniční nakladatelství: Wissen Media Verlag, Bertelsmann (Německo), Gründ (Francie), Rebo (Holandsko), Grimm Press (Taiwan), Kyowon (Jižní Korea).
Pravidelně vystavuje - samostatně i s klubem ilustrátorů dětské knihy, na jehož vedení se podílela několik let.
Je držitelkou mnoha národních a mezinárodních ocenění:
- několikrát cena Zlatá stuha (české výroční ocenění za nejlepší ilustrace k dětské literatuře)
- Cena nakladatelství Albatros za rok 2007 (ke knize A. Ježkové "Příběhy českých knížat a králů")
- druhé místo v soutěži Nejkrásnější kniha 1997
- první místo na bienále ilustrací v Teheránu 1999
- zápis na čestnou listinu IBBY 1998 za ilustraci ke knize Vyprávění ze Starého zákona


Vánoce Putování do Betléma
Josef Krček
Renáta Fučíková
nakladatelství Albatros

Vánoční knížka s podnázvem Putování do Betléma zachycuje slovem i obrazem atmosféru od doby adventní do Tří králů - čas příprav na Vánoce, čas vánoční i povánoční. Předkládá pestrou paletu lidových zvyků na venkově i ve městě, svátků, svatých mužů a žen, písniček, koled a her. Zachycuje praktickou i duchovní podobu Vánoc s jejich symboly.
Chcete si i zazpívat? Zahrát na hudební nástroj? Předvést vánoční hru? A navíc si postavit nový papírový betlém? Pak je tahle knížka právě pro vás! S ní doba těšení se a očekávání čarovného, tajuplného i veselého konce roku přiletí jako kometa.

Byla mou první knížkou od paní Fučíkové. Více jsem vám ji představila v článku s vánočními knížkami. Od té chvíle jsem jejími ilustracemi lapena a nejlépe bych chtěla celou sbírku.


Krajiny domova
Václav Cílek
Renáta Fučíková
nakladatelství Albatros

Na krajinné bohatství Čech a Moravy můžeme být právem hrdí. Dokážeme si je však představit, anebo známe je natolik dobře, abychom mohli dětem charakterizovat či popsat svébytnost jednotlivých krajin naší vlasti? K tomu vám pomůže kniha z pera proslulého Václava Cílka a ilustrace Renáty Fučíkové. Knihu můžete číst jako napínavý i poetický příběh o české krajině s množstvím zajímavých informací, anebo jí jen listovat a nechat se inspirovat pro další rodinný výlet za "krásami vlasti".
Každá kapitola začíná velkým obrázkem vybrané krajiny a pokračuje vlastním textem spolu se zajímavostmi a historickými souvislostmi, které patří k charakteristickým rysům daného regionu. 

Moje druhá. Protože kromě paní Fučíkové mám ráda i pana Cílka. A tahle knížka je dalším z mých knihovničkových pokladů. Někdy jen tak listuji a kochám se, jindy se s chutí začtu a hltám informace, a jindy se zase jen inspiruji a říkám si: "Tam bych se chtěla podívat." No prostě zcela v souladu s popiskem.
A pak už to jelo!

























































Příběhy dvanácti měsíců
Josef Krček
Renáta Fučíková
nakladatelství Albatros

Objevte zapomínaný svět našich předků a prožijte koloběh roku ve zvycích, písních a obyčejích.
Od ledna do prosince ubíhá rok za rokem, století za stoletím. Ale co tentokrát strávit rok s poutavým vyprávěním dvanácti měsíců? S jedním být rozpustilý a veselý, s jiným poněkud zádumčivý, s dalším trochu čarovat a hřát se u ohníčků, a zvolna tak vstoupit do zázračných vánočních svátků. Putujte ročními obdobími slovem i obrazem, zpívejte, rozmýšlejte a radujte se. Ať vám každý měsíc přinese šťastné dny!

Zatím nejnovější kniha paní Fučíkové. Je stejně povedená, milá a úžasná jako Putování do Betléma. Pokud ta se vám líbí nebo ji dokonce máte doma, tuto rozhodně doporučuji pořídit k ní do páru. Jsem z ní naprosto unešená a nadšená! Miluju naše předky, tradice, žití v souladu s přírodou a jejím koloběhem.































Obrazy ze Starého zákona
Renáta Fučíková
nakladatelství Albatros

Bohatě ilustrovaná autorská kniha Renáty Fučíkové přibližuje současným jazykem starodávné příběhy z Levanty, Mezopotámie a Egypta. Mýtus o stvoření světa, mýtus o potopě, stejně jako vyprávění o putování pastevců, o utrpení a vysvobození otroků, o založení nové říše, o jejím pádu i obnově se staly součástí tří světových náboženství a základem kulturní historie lidstva. Ilustrace osloví dětské i dospělé čtenáře, přiblíží jim starověký svět. Vložené mapy usnadní umístění příběhů do prostoru Předního a Středního Východu. Krátké kapitoly se mohou stát společným rodinným a školním čtením, vodítkem k pochopení významných děl světového umění.

Ke knížce lze koupit i audioknihu namluvenou Lukášem Hlavicou.
























 




Hus a Chelčický Příběh jejich doby
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Nikdo nepochybuje, že nejdramatičtější období českých dějin bylo 15. století. Čeští univerzitní učenci se tehdy pokusili o nápravu katolické církve. Dva z nich, Jan Hus a Jeroným Pražský, skončili na hranici jako kacíři. V Čechách vybuchl požár násilí, jehož příčiny vysvětlovala každá doba po svém. Naši pradědové se učili o boji Čechů s Němci, naši rodiče o revoluci nejchudších vrstev. Pravda však byla jiná a tato kniha se ji pokusí vyložit co nejsrozumitelněji. 
Vstupte s námi do doby vrcholného středověku: poznáte dobu vlády Václava IV. a Zikmunda, seznámíte se s životem na pražské univerzitě.
Prožijete hlavní události husitských válek: pražskou defenestraci, křižácké výpravy proti Čechům, bitvy svedené Janem Žižkou i Prokopem Holým, jednání husitů na koncilu v Basileji i nástup Jiřího z Poděbrad na český trůn. Krok za krokem budete sledovat, jak snadno se ušlechtilé myšlenky snadno zvrátí ve všeobecné násilí.
V této krvavé době však žil v Čechách člověk, jenž násilím opovrhoval. Jeho spisy ovlivnily slavné muže, jakými byli například L. N. Tolstoj nebo Mahatma Gándhí, které dnes zná celý svět. Zato jméno jejich inspirátora, zemana Petra Chelčického, zná jen málokdo. Tato kniha vás s jeho myšlenkami seznámí.




























Ludmila, Václav a Boleslav
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Netradičně pojatá, bohatě ilustrovaná naučná kniha o nejstarší české historii.
Příběh, který předkládá obraz drsného světa 10. století ve Střední Evropě. Nechybí v něm stěžejní události počátků české historie: konflikt mezi Drahomírou a Ludmilou, Václavem a Boleslavem.
Pro děti jsou zde historické skutečnosti zpřístupněny emotivním přístupem, výraznou ilustrací a postavou mnicha Kristiána, který příběh vypráví.


 















Jakub a hvězdy
Renáta Fučíková
nakladatelství Mladá fronta

Na hvězdy se lidé dívali odnepaměti. V jejich seskupení viděli různé tvary a obrazce, které nazvali souhvězdími a dali jim jména - Panna, Býk, Střelec, Váhy, Lev apod. a vymýšleli si k nim příběhy. Stejně si v této knize vymýšlejí příběhy i rodiče malého Jakuba, aby mu pomohli rozhodovat se v životě správně.
Souhvězdí nás dodnes provázejí v průběhu celého roku podle toho, jak se postupně objevují na noční obloze. Spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková se inspirovala kulturami z celého světa, aby vytvořila zcela novou mytologii vážící se ke dvanácti znamením zvěrokruhu. Každý příběh si vás ihned získá svou magickou atmosférou, krásným jazykem plným barev, chutí i vůní, a nádhernými ilustracemi. A všechny příběhy dohromady ukazují, že jakkoli časově či zeměpisně jsou od sebe lidé vzdáleni, prožívají stále stejné radosti i starosti. Nezapomeňte večer zvednout hlavu a podívat se k nebi. Naši hrdinové - statečná Brí, zbrklý Aplun, šikovný Jákob, krásná Kašape a osm dalších - tam čekají, až si přečtete jejich podivuhodná dobrodružství.































Pravěk a starověk Evropy
Daniela Krolupperová
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

První sešit ze série Historie Evropy.
Základem je ceněná monumentální publikace Historie Evropy. Ke každému dílu jsou ale navíc domalované mapy a některé další dvoustrany - tak, aby knihy vytvořily samostatný celek.

Tu velkou Historii Evropy si přeju. Třeba k nějakým kulatinám, pokud ještě bude k mání. Váží prý tři kilogramy.














Středověk Evropy
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Druhý sešit ze zamýšlené série.



















Labyrinty světa
Václav Cílek
nakladatelství Albatros

Labyrinty světa jsou neobvyklou dárkovou knihou s originální představou labyrintů od našich významných výtvarníků, jakými jsou Pavel Čech, Iku Dekune, Matěj Forman, Renáta Fučíková, Jan Hísek, Michaela Kukovičová, Galina Miklínová, Markéta Prachatická, Petr Sís, Chrudoš Valoušek, Martin Velíšek a Jiří Votruba.
Čtenář má možnost prstem či ve fantazii procházet a proplouvat jedinečnými dvoustrannými ilustracemi, anebo se začíst do zasvěceného průvodního textu Václava Cílka, který je fenoménem labyrintů fascinován již dlouhá léta. A současný svět jako by se k principu labyrintů znovu vracel. Úvodní slova zamyšlení nad tajemstvím labyrintů od Václava Cílka nechť jsou pozváním k četbě a prohlížení této výjimečné knihy. Jsou též neotřelým vysvětlením, jaký je rozdíl mezi bludištěm a labyrintem: "Bludiště je hrozné místo podobné vězení, kde se člověk může navždy ztratit. Bludištěm se bloudí, labyrintem se prochází. Labyrint nás neočekávaným způsobem vede do skoro zapomenutého středu světa anebo možná vlastní bytosti."

Tuhle knížku jsem dlouho chtěla. Všichni mí oblíbenci pohromadě a jako bonus několik dalších. Baví dospělé i děti. Nebo možná naopak.



Iku Dekune

Matěj Forman

Jan Hísek


Markéta Prachatická

Markéta Kukovičová

Renáta Fučíková

Martin Velíšek

Galina Miklínová

Chrudoš Valoušek

Petr Sís

Pavel Čech

Jiří Votruba


Karel IV.
Alena Ježková
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Nádherně ilustrovaná kniha pro děti, mládež i dospělé vypráví o císaři i o malém chlapci, o manželovi, otci, vojevůdci, vzdělanci i spisovateli. Tím vším byl český král a římský císař Karel IV.
V Karlově životě se šťastně protkly dva osudové předpoklady: mimořádná inteligence s výjimečným společenským postavením. Ale i osobní život Karla IV. je velkým příběhem. Plným dramatických zvratů, napínavým od začátku do konce.
Kniha vychází v edici Největší Češi pro děti, mládež i rodiče.

Možná se vám nemusí zdát pro malé děti vhodná. Eliášek má teď období, kdy ho zajímá, jak se co vyrábí, staví atd. A jednou se mě zcela nečekaně zeptal, jak byl postaven Karlův most. Jestli tam byly bagry a jeřáby. Cha, na mě si nepřijdete, matka připravena, vytáhla knihu a názorně předvedla, že tenkrát to bylo všechno růčo, maximálně kladka. 

















Tomáš Garrigue Masaryk
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Tomáš Garrigue Masaryk, první československý prezident, velikán naší historie. Ale známe jeho životní příběh? Tušíme, kolik hluboké moudrosti, neokázalého hrdinství a státnické rozvahy tento muž prokázal? Umíme si představit, jak se žilo jeho nejbližším: manželce Charlottě, dětem Alici, Herbertovi, Olze a Janovi?
Přední česká ilustrátorka tu jedinečným způsobem představuje nelehkou životní pouť T. G. Masaryka a spolu s ním důležité období české historie. Citlivě ztvárňuje také příběh rodiny, žijící ve stínu mimořádného otce, příběh vnímavé a obětavé manželky a matky Charlotty. V neposlední řadě též příběh národa této země, který po staletích dosáhl samostatnosti a vyrovnal se nejvyspělejším národům světa.
Je to vůbec první kniha, která osobu T. G. Masaryka zpřístupní dětem a mládeži. Text knihy, který si psala sama ilustrátorka a byl odborně redigován, je živě propojen s ilustracemi (téměř dvěstě obrázků), které mají blízko ke klasické ilustraci i ke komiksu. Rozevřená kniha svou pestrostí připomene dobové noviny.
Masaryk se narodil v rodině kočího z císařského statku - v monarchii, jíž vládl císař - a nezdálo se, že by tomu někdy mohlo být jinak. Přesto se Masaryk stal prezidentem svobodné země a mezinárodně uznávaným myslitelem. V dějinách najdeme jen málo podobných příběhů.


















Praha v srdci 
189 příběhů města a lidí
Renáta Fučíková
nakladatelství Práh

Novinka!
Vyjít by měla 19. listopadu.

Praha v srdci, to je 189 příběhů, které se v Praze odehrály v průběhu posledních dvou set let. Ukazují, že nedávná minulost je stejně dramatická a spletitá jako ta středověká.
Obyvateli Prahy byli Franz Kafka, Jaroslav Seifert, Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Jan Patočka, Jiří Dienstbier i Václav Havel. Prahou pochodovala okupační vojska, v Praze Vinohradech se bojovalo o rozhlas, v Praze Kobylisích byli popravování čeští vlastenci, v Praze Ruzyni zadržováni disidenti, v Praze byl spáchán atentát na říšského protektora. A kdysi průmyslové čtvrti jako Smíchov, Karlín a Libeň psaly historii průmyslového věku, kdy se bída snoubila s úspěchem, pokrokem i nadějí na lepší zítřky.
Praha v srdci není vyčerpávající historickou studií, je však jedinečným výtvarně-literárním vyjádřením uznávané autorky, která miluje své město.

Obrázky jsou vyškrabávané.

12 komentářů:

  1. Úžasné! První dvě knihy určitě koupí letos Ježíšek, nezůstane jen u nich, nejradši bych měla všechny. O většině knih jsem neměla tušení, v knihkupectvích v záplavě titulů jsem si jich vůbec nevšimla. Díky a budu se těšit na další výběry☺ Skvělá práce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíšek má vkus :-)
      Taky bych nejradši všechny a ještě spoustu dalších :-D Těžko se jim odolává :-D

      Klidně napište, co by vás zajímalo :-)

      Vymazat
  2. Nádherný výběr! Potřebovala bych sponzory! Také se těším na další výběry! Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já, nějak jsem se poslední dobou rozjela, musím zase brzdit :-D

      Vymazat
  3. Praha v srdci už je k mání! Na Kosmasu už skladem! :-) Krásný článek a mraky fotek teda. Kdybych všechny knížky už neměla, hned bych je běžela koupit, protože Fučíková je génius!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že ty jich máš určitě ještě i víc :-D
      Jo, s fotkama jsem si zase dala, asi 280 jich je.

      Vymazat
    2. Jojo, mám jich hodně :-D
      Obdivuju Tě, já vždycky nafotím pár stránek, Ty to bereš fakt poctivě!

      Vymazat
    3. To jo, taky to fotím hodinu, odrovnám si záda a týden mi trvá, než se tím prokoušu, promažu, označkuju, nahraju a napíšu k tomu pár písmenek :-D

      Vymazat
  4. Ahoj Karkulko, tvoje příspěvky o knihách miluju, jak jsem tento uviděla, šla jsem si udělat kávu, nádherný výběr. Už mám taky objednáno, přála bych si je všechny :-). Krásný den, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To se tak nádherně čte, že si někdo k mému příspěvku udělal kávu a udělal si pohodičku :-)
      Které sis objednala? Těžké vybrat jen pár, že?

      Vymazat
  5. Ahooj, četli jste už s klukama Jakuba a hvězdy? přemýšlím, že to pořídím klukům.... A díky, že si s tím dáš vždy takovou práci, když představuješ knihy, protože já dnes v knihkupectví koukala na Fučíkovou a měla jsem jen malou chvilku čas, tak jsem si říkala určitě ji má Karkulka na blogu a taky, že jo :-) takže jsem v klidu v teple domova nahlédla do knih do kterých jsem potřebovala u tebe na blogu. díky díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je servis, co? Pěkně kafíčko k tomu... :-) Díky za ocenění a rádo se stalo :-)
      Ale ještě jsme ji nečetli. Přiznávám, že jsem si ji tehdy koupila spíš pro sebe, protože kluci v té době byli ještě malí. Kousek jsem si přečetla sama a je to úchvatné. Myslím, že pro tvoje kluky už by to bylo, pro našeho E určitě, jen jsme se k ní teď ještě nedostali. Přinejhorším - kniha se nezkazí :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)