neděle 15. listopadu 2015

Strom života

Petr Sís
Labyrint / Raketa


Pokud mohu posoudit, nemám sklon chodit slepě ve šlépějích ostatních...

Charles Darwin byl především svobodomyslný vědec. Jeho názory na původ života, přírodní výběr či přežití nejschopnějších zpochybnily tehdejší hluboce zakořeněné názory a ještě dnes výrazně ovlivňují moderní myšlení a vědu. Ovšem se samotným konceptem evoluce nepřišel Darwin - o vývoji v přírodě psal již jeho dědeček. Nikdo ale nebyl s to ukázat, jak proces evoluce funguje v praxi. To byl Charlesův největší přínos.
Petr Sís nyní s pomocí obsáhlého díla, které po sobě Darwin zanechal, předkládá čtenářům fascinující mnohorozměrný obraz života tohoto výjimečného muže. Darwina nejdřív vidíme jako školáka, který miloval přírodu, ale nedokázal vyhovět otcovým představám o jeho budoucím povolání; pak Darwina jako mladého studenta medicíny, jenž se stále protiví otcovu úsilí naplánovat mu budoucnost. A poté přijde cesta kolem světa, která z Charlese Darwina udělá přírodovědce. Z této pětileté plavby se vrátil do Anglie se zkušenostmi a materiály, jež se staly základem jeho celoživotní práce a odkazu.
Darwin celý život litoval, že neumí malovat. Zato uměl psát, a tak se Petr Sís nechal inspirovat zejména jeho sugestivními popisy. Z úžasně propracovaných obrázků, rozsáhlých úryvků z deníků, náčrtků a map dal dohromady brilantní úvod ke studiu Charlese Darwina.

Petr Sís je mezinárodně uznávaný autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů. Narodil se v roce 1949 v Brně, vyrostl v Praze. Absolvoval pražskou VŠUP a The Royal College of Art v Londýně. Za svou tvorbu získal mnoho ocenění po celém světě. V roce 2003 obdržel prestižní MacArthurovo stipendium, v roce 2012 mu byla za celoživotní tvorbu udělena Cena Hanse Christiana Andersena. Se svou rodinou žije v New Yorku.
Je autorem pětadvaceti knih pro děti a mládež, dále ilustroval téměř padesát knih, natočil 26 animovaných filmů, věnuje se filmovému plakátu, výtvarným objektům a nástěnným malbám, např. mozaika pro newyorské metro či obří tapiserie na letištích v Praze a v Dublinu.

Víc už nemám co dodat. Petr Sís je jedním z mých veleoblíbených ilustrátorů, toužím mít doma všechny jeho knihy. Tato je opravdu mistrovským kouskem, i kdybyste si měli "jen" prohlížet ty obrázky.




















6 komentářů:

  1. Ó, aká pekná kniha :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm, tak zkusim tu pračku ještě. já je právě taky myju umyvadle. Používám jar. Teda používala jsem. Asi po třetím mytí jsem to vzdala, protož to téměř nepouštělo :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je asi k razítkům, co? :-D Neva :-D
      Hele, to je zvláštní, mně to šlo vždycky v pohodě dolů, akorát to dá práci no.

      Vymazat
  3. Knížka vypadá úžasně! A když tohle všechno čtu, připadám si tak nevzdělaná!:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proto jsem si ji koupila! :-D Jsem taky nevzdělaná, ale s dětmi se pořád učím :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)