středa 4. listopadu 2015

Vánoční a zimní knížky

Zbývá padesát dní do Vánoc, nepodceňujte to! :-)


Vánoční knížka
Tereza Říčanová
Baobab

Netradičně, a přece citlivě vyprávěný příběh o Narození optikou sedmiletého děvčátka.

Začínám touto knížkou, protože si myslím, že pokud máte menší dítě a měli byste koupit jen jednu vánoční knížku, mohla by to být tato. Dětským jazykem je zde vysvětleno, co to vlastně jsou ty Vánoce, jak to celé vzniklo. A popisuje také, co se o Vánocích děje v rodině, pojmenovává základní tradice. Milá, malá :-)

















O kočce Mňauce, pejsce Bibině a maminčině lyžařské botě
Viola Fischerová
Barbora Šlapetová
Meander

První ze dvou rukopisů pro děti z pozůstalosti mimořádné básnířky Violy Fischerové. Autorka vypráví nepatrnou epizodu v životě kočky Mňauky, která se v den, kdy poprvé napadne sníh, vydá ven na zahradu... Toho rána se kočce Mňauce přihodilo hned několik podivných věcí. Začalo to tím, že si na mamince, která připravovala dětem do školy svačinu, ne a ne vymňoukat, aby jí konečně otevřela a pustila ven do zahrady. A když se jí pak podařilo najít ve sklepě pootevřené okýnko, kterým prolezla, nestačila se divit... Autorka v drobném příběhu utváří podivuhodně komplexní svět: lidí a zvířat, tepla i zimy, malých a velkých...
Ilustrační doprovod k půvabnému vyprávění vytvořila renomovaná výtvarnice Barbora Šlapetová.

Na tuto knížku jsem kdysi dostala tip a moc za něj děkuju. Protože jinak bych o ní asi neměla ani tušení. Doporučuji ke čtení přizvat na klín nějakého zvířecího mazlíčka.









Čarovná zima 
Tove Janssonová
Albatros

Muminek se jako první z celé rodiny probudí ze zimního spánku a najde důvěrně známé okolí, dům i údolí, změněné k nepoznání. Je zaváté hlubokou vrstvou sněhu. Zpočátku se muminek cítí ztracený v pustých zasněžených pláních, ale brzy pozná, že muminí údolí je i v zimním období obydleno. Ale úplně jinými tvorečky, než na jaké byl zvyklý z léta. A tak se spřátelí s Tiki, osůbkou v červenobílém pruhovaném svetru a s chlupatými tlapkami, která obývá letní koupací pavilon muminů. Ovšem setká se i s některými starými známými, třeba s malou Miou a bambulem. Muminek zažije svou první zimu, uvidí sníh, polární záři, vánici, pukání ker, při němž prokáže notnou dávku odvahy, a podstoupí další dobrodružství.

Nádherná, snová, čarovná knížka. Bohužel mám pocit, že malé děti ji tak úplně nedocení. Mým dětem se Mumínci líbily jako pohádka v televizi, ale knížka je zatím tolik nezaujala. Já bych si ji ale ráda četla při lampičce před spaním, zachumlaná do peřin :-) Každopádně stojí za pořízení, rozhodně stojí za pořízení! Člověk si k ní věkem cestu najde.













Adventní kalendář
Ivana Pecháčková
Jarmila Marešová
Meander

Milé děti, připravili jsme pro vás kouzelný adventní kalendář. Advent je doba předvánoční, celých dlouhých 24 dní musíme netrpělivě čekat na Štědrý den, kdy všichni oslavujeme narození malého Ježíška. Abyste se Vánoc co nejdříve dočkaly, otevřete si podle čísel postupně každý den jednu malinkatou knížečku. V ní najdete vánoční povídání o malé Aničce a Jankovi, básničku nebo koledu připravenou jenom pro vás na každý adventní den.
A poradíme vám: po přečtení knížečku neodkládejte, ale vraťte ji zpátky na místo. O Vánocích si je pak můžete přeříkat a přezpívat všechny znovu - v posledním leporelu máte i noty k nejznámějším koledám. Když budete mít chuť, vysypte všechny knížečky a vracejte je zpátky na správná místa, až složíte celou skládanku. Kalendář z leporel se nevyhazuje jako ten čokoládový, celý rok může spát někde v krabici spolu s betlémem, a až přijde nový advent, pohrajete si s ním znovu.

Za mě mistrovské dílo! Nikdy jsem dětem po celý advent nechtěla cpát sladkosti. Tohle je perfektní nápad. Knížku jsem koupila s tím úmyslem, že jednotlivé knížečky zabalím, popíšu příslušným číslem a budou sloužit jako náplň adventního kalendáře. Kromě toho si jako loni na každý den vymyslím nějaký úkol spojený s předvánočním a zimním časem.

Více inspirace na adventní kalendáře pro děti najdete v odkazech tady, tady, tady a tady.





























Co se děje o Vánocích
Anne Suess
Knižní klub

Na vánočním trhu, při pečení cukroví, pod vánočním stromečkem i v zasněženém lese - všude se dá najít mnoho zajímavého k prohlížení a objevování. Poutavé ilustrace s velkým množstvím detailů dětem představí vánoční cukroví a ozdoby, rozzářený vánoční stromeček, sáňkování i krmení zvířátek v lese a spoustu dalších činností a věcí. Holčičky a kluci předškolního věku se tak mohou ponořit do kouzelného světa Vánoc a učit se pozorovat.

Dodala bych k tomu jen tolik, že knížka rozhodně není jen pro předškolní děti, je klidně i pro menší. Je moc hezky ilustrovaná, můžete si ukazovat a vyprávět.






Zima Obrázkové příběhy
Rotraut Susanne Berner
Paseka

První ze série obrázkových knížek o jednom městě a jeho obyvatelích v proměnách ročních období. Malé, vtipné příběhy všedního dne, které poutají a bystří pozornost, podněcují fantazii a řečové schopnosti, ale hlavně baví malé i větší děti. Podívejte se, co všechno se v Zimě děje!

Máme doma celou sérii, včetně poslední páté knížky Noc. Podzim a Noc už jsem vám představila, viz odkazy.







Lyžníci z Plískanic
Bjorn R. Lie
Baobab

Hurá na hory! Kdo přijede do Plískanic, nebude ochuzen o žádnou zimní zábavu: lyžování všeho druhu, skoky z boulí i ze střechy, slunění na vysokohorském slunci, arktický rybolov, teplo z norských kamínek, pravá norská svačinka s pomerančem a čokoládou Kviklunsj i kolekce lyžařských kukliček, to vše ze štětce mladého norského výtvarníka a ilustrátora Bjorna Runa Lieho. Radost z malování, zimní krajiny zaplněné malými ději i skutečnými norskými reáliemi podává autor s notnou dávkou humoru, smyslem pro detail a samozřejmě s lyžařskou nostalgií.

Krásně ilustrovaná knížka s minimem textu, dá se tedy použít jako obrázková, vymýšlet příběhy. I když knížka odráží norské reálie, když si odmyslíte pár detailů, jste v podstatě na českých horách a to mě na ní baví.



















Vánoční knížka pohádek, pověstí a koled
Linda Jennings
Anne Grahame Johnston
Kentaur

Tuto knížku jsem dostala kdysi jako malá a četla jsem ji několikrát. Před pár lety jsem ji doma vyhrabala, zdála se mi taková kýčovitá, ale teď mi zase přijde moc hezká, krásně jemně ilustrovaná a s krásnými příběhy a vyprávěním o Vánocích a tradicích.
















Bíle
Hynek Vilém
Pavlína Váchová
Barrister & Principal

Sníh je jednou z nejzáhadnějších věcí na světě, která nás nikdy nepřestane udivovat. Fascinuje nejen děti a jejich rodiče a především zvířata žijící v polích a v lese. Tedy alespoň podle básníka Hynka Viléma, jenž tomuto údivu, této fascinaci věnoval svou novou sbírku Bíle. V jeho básních chumelí, napadlo hodně sněhu, vše je bílé a zvířata se diví. Některá jsou zmatená, jiná si zkoušejí podobě jako děti užít zimní radovánky.
Jak napovídá již sám název, převládající barvou i náladou sbírky je bílá. Bílá je všude, na obálce, na předsádkách, na všech ilustracích a vlastně i v básních. Jako by knihu stvořila sama zima, napsala či namalovala ji "bílou na bílé", jak můžete číst v úvodní básni:
Padá / Bíle / Bílou na bílé / zima verše spřádá / z dlouhé chvíle
Padá / Bíle / Na bílou bíle / zima bílí / a krátí si dlouhou chvíli

Sbírka je velmi pestrá a má celou řadu poloh a odstínů. Básně náladové a poetické se prolínají s hravými a laškovnými, které připomenou básníkův typický styl z předchozích knížek. V závěru sbírky nás zima z českých lesů a polí zavane někam velmi daleko, až na Antarktidu mezi tučňáky.
Autorkou ilustrací je Pavlína Váchová, designérka a výtvarnice z Kamenického Šenova, která básníkovu originální představu zimy pojala především jako výzvu k poetickému "Setkání".

Geniální knížka! Snad i zarputilý odmítač sněhu a chladna se díky ní musí začít těšit na závěje, zimní mlhu, ledové květy na oknech, páru od pusy, sáňkování, lyžování a koulování.













Čekání na Vánoce
Andrea Popprová
Mladá fronta

Kniha plná receptů, návodů a hříček na vánoční čas. Ilustrátorka, kterou děti dobře znají z časopisu Sluníčko, vytvořila pro děti a jejich rodiče barevnou, nádherně ilustrovanou knížku, se kterou mohou strávit celé vánoční, ale i předvánoční období. V rámci příběhu malé holčičky Lucky, jejich dvou brášků a tajemné kočky Tečky přibližuje autorka legendy a obyčeje, které se váží k adventu, a nabízí recepty na tradiční pečivo, návody na výrobu různých ozdůbek a spoustu úkolů k řešení.

Jak vidíte na fotkách, naše knížka už je použitá, kupovala jsem ji loni a stala se hitem předvánočního času. Hezky krok po kroku, zábavnou interaktivní formou jsme si připomněli všechny tradice a významné dny, které se k Adventu a době povánoční váží.

Máme doma celou sérii, něco už jsem vám představila, viz odkazy - Jaro je tu!, Tajemství permoníků, Pavoučí prázdniny.



















Vánoce Putování do Betléma
Josef Krček
Renáta Fučíková
Albatros

Vánoční knížka s podnázvem Putování do Betléma zachycuje slovem i obrazem atmosféru od doby adventní do Tří králů. Předkládá pestrou paletu lidových zvyků na venkově i ve městě, svátků, svatých mužů a žen, písniček, koled a her. Zachycuje praktickou i duchovní podobu Vánoc s jejich symboly. Chcete si zazpívat? Zahrát na hudební nástroj, nebo předvést vánoční hru?

Nejlepší vánoční knížka vůbec! Pokud hledáte tip na jednu jedinou, tu nejlepší, rodinnou, tak to je ona! Ilustrace Renáty Fučíkové jsou bezkonkurenční! Víc snad ani není třeba psát, fotky mluví za vše. Opravdu doporučuji a jsem úplně nejšťastnější, že máme tento skvost doma v knihovně.

























Pohádky vánočního zvonku
František Kožík
David Ursiny
Albatros

Vánoce - to bylo pro Františka Kožíka kouzelné slovo, znamenaly pro něj nejen vzpomínky na dětství, ale i právě prožívanou rodinnou atmosféru. Pro přátele rád vytvářel "vánočenky", krátké básničky s ilustracemi. Mezi hezké zvyky patřilo také povídání pohádek, které vyprávěl v předvánočním čase dcerce. A teď si je můžete přečíst i vy! O potrhlé Andule, neposlušném koníkovi, třech zlých dědcích, úkolech prince Jasmína, nejhloupějším čertovi, Orličce, podivné noci, zázračném malíři, Kašpařince a mnohé další. Dvanáct pohádek na dobrou noc přináší všem sváteční náladu s vůní jehličí a kouzelnou zvonkohrou.

U nás tedy tato knížka vánoční atmosféru nepřinesla, vůbec se neujala, místy mi přišla až nehezká (ti tři zlí dědci). Ale možná to s ní ještě letos zkusíme, možná jsme ji odložili příliš brzy, a neobjevili tak to ukryté kouzlo.
Na Databázi knih má vysoké hodnocení.









Vánoční příběhy
Astrid Lindgren
Helena Zmatlíková
Albatros

Výbor krásných vánočních příběhů oblíbené švédské spisovatelky. Některá vyprávění jsou čtenářům dobře známá z knížek, které u nás vyšly, takže se opět setkáte s Madynkou, Lottou z Rošťácké uličky i s dětmi z Bullerbynu. V jiných vystupují také Madynka či bullerbynské děti, ovšem jsou to povídky nové, které v původních knížkách nenajdete.
Ostatní vyprávění jsou pro české čtenáře úplnou novinkou. Všechny příběhy však přinášejí čarovnou vůni perníčků, jehličí a purpury za vyzvánění zvonků.

Naši kluci zbožňují Děti z Bullerbynu a Pipi dlouhou punčochu, tak jsem je o tuhle vánoční verzi jejich oblíbených hrdinů nemohla ochudit. Navíc s klasickými krásnými ilustracemi paní Zmatlíkové.














Ježíšek
Hana Skálová
Andrea Tachezy
Mladá fronta

V dnešní záplavě Santa Clausů, vánočních skřítků a sobů české děti pomalu ale jistě zapomínají na Ježíška. Právě proto vznikla tato kniha vyprávějící ve 12 kapitolách o vánočních zvycích, které narození Jezulátka provázejí. Nejen děti, ale i rodiče se dozvědí jistě spoustu zajímavostí, o nichž dostud netušili. Součástí knihy jsou i povídky renomovaných českých autorů a "Galerie Ježíšků" - obrázky známých i neznámých ilustrátorů představující Ježíška při nadělování dárků.
S povídkami Ivony Březinové, Miloše Kratochvíla a Daniely Krolupperové.

Pamatuji si, jak mě na tuto knížku ještě před jejím vydáním upozornila moje kamarádka, která se zná s autorkou ilustrací Andreou Tachezy. Že prý si tu knížku nemám nechat ujít. Koupila jsem si ji hned a myslím (a jsem ráda), že jsem k její koupi inspirovala dalších spoustu lidí.

Když se kniha začala prodávat, část peněz z prodeje byla věnována sdružení Záblesk, které organizuje volnočasové aktivity a různé konference pro hluchoslepé děti a jejich rodiče. Nevím, jak je to s příspěvkem teď.


















Chumelení
Jiří Kahoun
Knižní klub

Půvabné předvánoční a vánoční příběhy z dílny autora oblíbených Příběhů včelích medvídků o medvídcích, myšáčcích, králíčcích, ježečcích, ale i bubácích a andělíčcích jsou zasazeny do zasněžené české krajiny, ze které dýchá sváteční pohoda a za okny chaloupek mrzne, až praští. Zvířecí děti se ale těší na Vánoce docela stejně jako ty lidské - kočička netrpělivě vyhlíží listonoše s vánočním přáním, malý křeček se tolik těší na dárky, až z toho poprvé promluví, myšáček dostane polštářek plný vánočních snů a jezeveček špicuje uši, jestli uslyší cinkání zvonečku.
Knížka je rozčleněna na čtyř oddílů - Vánoce jsou na cestě, Vánoce klepou na dveře, Vánoce jsou tady a Vánoce jsou za dveřmi. Ilustracemi ji doprovodil sám autor a v předvánočním čase potěší děti, které už dokáží samy číst, i rodiče a prarodiče, kteří z ní budou těm menším předčítat.

Nelze než souhlasit - tuhle knížku si užíváme všichni. Nejoblíbenější se stala pohádka Vláček náklaďáček, tu jsem musela číst snad každý večer, i několikrát.




















Krakonoš a lyžníci
Jana Knitlová
Albatros

Novela napsaná podle stejnojmenného filmu.
Příběh krkonošských dětí, sklářů, pašeráků a prvních lyžařů. V očích Jeník a Matěje je krkonošský pašerák tím pravým Krakonošem. Pohybuje se na zvláštních prkýnkách - lyžích. Kluci mu pomáhají prchnout před zákonem, a za odměnu jedny takové lyže dostávají.

Kdo by neznal tento film. Letos nás bude provázet už třetí Vánoce a celá rodina jsme si ho zamilovali. Jeden z nejkrásnějších českých filmů.
Proto jsem klukům koupila kdysi i knížku, na bazaru, ale teď se snad dá sehnat i nová. Obsahuje fotky z filmu, moc hezky se čte.


















Vánoce jednoho kluka z Walesu
Dylan Thomas
Nanako Ishida
Albatros

Povídku o Vánocích napsal velšský básník Dylan Thomas ještě před koncem druhé světové války, ale vydána nakonec byla po větších i menších peripetiích a změnách až v roce 1954. Od té doby se ale toto drobné dílo stalo vánoční klasikou v mnoha zemích. V českém překladu vychází poprvé knižně a čtenáři malí i velcí se budou moci ponořit do vánoční atmosféry plné naducaného sněhu, sladkých dobrot a také dárků, méně či více praktických a méně či více chtěných.
Básníkovo vzpomínání je prodchnuto nostalgií a jemným humorem a s dětskou horlivostí a láskou nám ukazuje, jaké to tehdy bylo. A že to bylo ve Walesu? To přeci nevadí, vždyť Vánoce jsou všude stejné.

Loni se na ni nějak nedostalo, ale četla jsem si ji já a výborně jsem se u ní bavila. Jsem si jistá, že letos zaboduje i u kluků.











Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my
Miloš Kratochvíl
Markéta Vydrová
Triton

Knížka je úsměvným vyprávěním malého kluka o nejkouzelnějším a nejvoňavějším období roku.
Prosinec je měsíc, kdy se pořád něco děje. Někdy se třeba půl roku nestane nic, ale v prosinci se děje jedna věc za druhou. V pondělí poprvé napadl sníh, v úterý jsem měl horečku, ve středu málem zmrzla paní Vránová, když podle ní stavěl pan Vrána Matýskovi sněhovou babičku, pozítří přijde Mikuláš a blíží se Vánoce! Výkladní skříně jsou nazdobené zlatými řetězy a kouličkami, všude blikají barevné žárovky. V rádiu hrají stále častěji koledy - a my jsme dostali za domácí úkol napsat popis nádraží! Teď, když každý myslí jenom na to, o co si napíše Ježíškovi! Zajímalo by mě, o co si všechny děti píšou. O co nejvíc. A taky bych chtěl vidět, jak velikánskou má Ježíšek schránku na dopisy...

Tuhle knížku jsem před lety marně sháněla, až mi ji Janka koupila na Slovensku. Teď už je, myslím, zase běžně v prodeji. A opravdu stojí za to. Krásná, vtipná :-)
















Vánoce z celého světa
Karolina Medková
Mária Neradová
Albatros

Víte, jak se slaví Vánoce v Německu, Mexiku nebo Austrálii? Že ne? Ukažte dětem svět Vánoc a tradic v originální hledací knížce. Malý Šimon vás provede po celém světě a stačí mu k tomu jen kouzelná skleněná koule s velkým hradem. Když s ní zatřese, nejen že začne sněžit, ale přenese vás do kouzelného vánočního času kamkoliv na světě.

Letošní vánoční novinka, prohlížecí knížka spojená s pár úkoly.

















Domalovánky Dokresli si svoje Vánoce
Svojtka

Holky nebo kluci - určitě všichni rádi malujete, kreslíte a domalováváte a nechcete se při čekání na Ježíška nudit. V této knížce nenajdete návody jak na to. Můžete si v ní totiž domalovávat, dokreslovat, vybarvovat a dotvářet vánoční obrázky jen a jen podle vlastní fantazie. Najdete v ní spoustu zábavných "domalovánek": můžete dokreslit a domalovat veselé sněhuláky, dokreslit a domalovat hvězdy nad Betlémem, nakreslit na vánoční ozdoby krásné ornamenty, dokreslit si zasněžené domy a auta ve městě, domalovat si ten nejkrásnější vánoční strom a dárečky, vybarvit si vánoční anděly, vánoční kalendář a vánoční dekorace, dokreslit ozdobičky na vánočních stromcích všech svých kamarádů, domalovat si ty nejkrásnější vzory na teplých ponožkách a pletených svetrech, domalovat zimní krajinu se sněhuláky nebo tu nejkrásnější vánoční výzdobu vašeho města a spoustu dalšího... Potřebujete jen tužky, pastelky, fixy nebo barvičky a pak už jen čárejte, dělejte kroužky, čárky, tečky, puntíky, vymalovávejte plochy a domalovávejte co hrdlo ráčí. S touto knížkou se opravdu nebudete nudit!
















Ještě bych ráda upozornila na další knížky, které jsem vám už představila a které se dají použít i v zimním období - Od jara do jara, Skřítek Rozekvítek, Veselý rok, Veselé Vánoce, O jabloňce, Kořenové děti, Houbový mužíček, Dědeček vypráví pohádky o lese, Rok v přírodě, Stiki Book, Lumír včelaří a  Z domu a zahrady

Edit:
Během následujícího roku jsem přidala ještě dva články o vánočních a zimních knížkách - najdete je tady a tady.

39 komentářů:

  1. Vsechny tyhle knizky mate doma??? Nenee?:)) Ja planuju koupit pro 2,5letaka prave tu Vanocni knizku. Snad se bude libit. A mozna i ten adventni leporelo kalendar. Co se deje o Vanocich je take pekna, ale tam nemuzu prekousnout toho Santa Clause....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jsem sběratel, knihomol a hamižník :-D
      Santa Claus u nás taky moc nebydlí, bohužel je ho všude plno, někde se mu prostě člověk nevyhne. Třeba máme rádi krásnou vánoční pohádku Polární expres. Jedou vláčkem k Santovi. Co už. Říkám, že je to Ježíškův dědeček.

      Vymazat
    2. Tak jsem se letos zase vrátila a čerpám dál...díky:)

      Vymazat
  2. ty blaho, tomu rikam kus prace! diky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Markét! Zabralo mi to opravdu asi 6 hodin čisté práce, asi se s tím moc crcám.

      Vymazat
  3. Moc pěkné knížky,vybrala bych si všechny od českých autorů.Děkuji.Ještě jedna troufalá otázka.Všechny ty knížky,které sem na blog dáváte máte doma nebo pracujete v knihkupectví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pracuju, ale všechny jsou naše, ještě z dřívější doby (vesměs).

      Vymazat
  4. Děkuji za čas, který jsi tomu věnovala. Ještě doporučuju knížku vánoční příběh.

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, to jsem přesně hledala.. Asi třetinu mám objednanou, zbytel za rok :-) Děkuji! H.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné, koupila bych všechny i pro sebe😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přiznávám, že často si kupuju knížky pro sebe, i když jsou dětské :-)

      Vymazat
  7. Díky, paráda. To jsem hledala. Do některých jsem se zamilovala na první pohled :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné, koupila bych všechny i pro sebe😊.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc Vám děkuji za inspiraci. Z fleku byste mohla pracovat jako obchodní zástupce :-D (objednala jsem si sedm knížek). Krásný den přeji. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to škoda, že nemám procenta z prodeje :-D
      A které? ;-)

      Vymazat
  10. moc se mi líbí ten kalendář :)

    OdpovědětVymazat
  11. Strašně moc děkuji za tipy, líbí se mi skoro všechny a asi jich pěknou kupičku budu muset objednat...:-))))Náhodně jsem našla tuto brožurku, vypadá moc hezky a stojí doslova pár korun...na těch stránkách i ukázka:http://www.tridistri.cz/zahledljsemjeziska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a ještě tu mám jednu moc hezkou za "kačku" http://www.tridistri.cz/inshop/files/978-80-7387-937-2/25_Cas_klaunu_web.pdf

      Vymazat
    2. Taky děkuju, to jsou super ceny :-)

      Vymazat
  12. Stojí za koupení ta knížka Mikuláš Ježíšek pan Vrána a my?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za sebe říkám ano. Celkově mám knížky pana Kratochvíla ráda, mají takové rošťácky vtipné texty. A obrázky Markéty Vydrové se mi taky líbí, nějak mi to k sobě ladí. Trochu mi to připomíná Macourka a Borna :-)

      Vymazat
    2. Neváhejte pokud jste už tak neudělala.Sice jsem taky nejdříve chvíli přemýšlela,jestli stojí za to ji mít doma nebo si ji jen půjčit v knihovně,ale jsem ráda,že ji můžeme vlastnit.Super je hned obal.Dětem se líbil,protože je jakoby mokrý a taky se moc těší při čtení na další a další obrázek.Je to vtipná a rychlečtoucí knížka.Já i děti doporučujeme všem.

      Vymazat
  13. Moc děkuji za krásné řádky, za kterými se skrývá spousta práce. Mám zřejmě stejnou úchylku jako Vy:-)))Hodně knih už máme doma a přiznám se, že množství knížek značně převyšuje potřeby mých dvou dětí. Pro maminku knihomilku je to ale stále málo:-)))Jsem moc ráda, že jsem Vás objevila a můžu si u Vás číst o knihách...je mi u toho moc dobře! Jen mám prosbu...nevíte, kde by se dala sehnat kniha Hlbokomorské rozprávky....ta mě naprosto uchvátila a myslím, že by se mooc líbila synovi pod stromečkem:-)Všude mají jen audioknihu...ale mně se v ní líbí hlavně ty ilustrace:-(Krásné dny:-) Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Hanko, za milý komentář a za souznění :-) Rok se s rokem sešel, zase se blíží Vánoce a těch knih, co vyšlo, nebo ještě do Vánoc vyjde, to jsou prostě muka a velké pokušení :-)
      Hlbokomorské rozprávky určitě seženete na slovenských eshopech, dívala jsem se s kamarádkou Slovenkou - našly jsme Martinus (ti mají i českou pobočku, zasílají do Čech), Artforum apod.

      Vymazat
  14. Prijde mi, ze okolo knihkupectvi ted nemuzu vubec projit, aniz bych si zadnou knizku nekoupila.
    Asi to bude chtit odpojit net a nikam nechodit!

    Jen stale resim, kam ty knizky davat a jak udelat knihovnu prehlednejsi pro deti?

    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to pište někomu, kdo v knihkupectví pracuje :-D

      Vymazat
    2. no jo, kdyz vy si nosite praci domu, to je neco uplne jineho :-)))

      M.

      Vymazat
  15. Dobré ráno,
    musím Vám moc poděkovat za tyto tipy na knížky.Ikdyž každoročně čteme Knížku pro kočku nechala jsem se Vámi inspirovat a pořídila hned dvě další.Super se čte pan Vrána.U kapitoly o stavění sněhuláka podle sousedky jsem se vážně pobavila.V záloze mám ještě Kouzelný kalendář a protože mi momentálně obě děti leží s teplotami,určitě stihneme obě.Krásný předvánoční čas všem přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Vrána nás taky moc baví, právě ta sousedka je vážně vtipná :-)
      Děkuji a přeji krásný zbytek svátků a celého roku :-)

      Vymazat
  16. Dobrý den,
    poprvé procházím Váš blog a úplně mi spadla brada. Jelikož jsem knihomol tak jste se mi krásně trefila do noty. Škoda, že jsem Vás neobjevila dříve. Dcerka bude mít 9 let a tady je více knih pro menší děti. Ale i tak se seznam "co musím mít" pěkně rozrostl. Moc děkuji za Vaši "osvětu". S pozdravem Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a zdravím Vás :-) Kdybyste chtěla tipy na knížky pro větší děti, mám na svém facebookovém profilu album (iKnižní pro větší děti), ale jsou to jen tipy, nemám je (většinou) doma.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)