sobota 5. prosince 2015

Krajinou domova

Jestli se na něco opravdu těším, jestli kvůli něčemu zapnu televizi, je to toto.

Krejčí, Matuška, Maxián. 10 let příprav. Česká a moravská krajina. Osm půlhodinových filmů. Na začátku roku 2016 v České televizi. 

O projektu
Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů, vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte.
V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. 
A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii.
To je to správné slovo - budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova.

K filmu doporučuji neméně úchvatnou knížku Krajiny domova od Václava Cílka a Renáty Fučíkové.

16 komentářů:

  1. Moc díky za tip. To si určitě zapnu TV i já.
    Cílka miluji, kéž by tímto pořadem provázel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si tak nějak myslím, že to bude bez průvodce, ale uvidíme :-)

      Vymazat
  2. Díky,také můj nejoblíbenější pořad v tv-Cílek Alibabka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě v TV nějak minul, ale mám ráda jeho knížky :-)

      Vymazat
  3. To vypadá parádně! a nevíš, kdy to budou dávat? Prostě je u nás krásně! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četla, že na přelomu tohoto roku a 2016, jinde píšou, že začátkem nového roku. Každopádně sleduji jejich FB, snad tam dají v pravý čas info, tak kdyžtak pošlu dál :-)

      Vymazat
    2. Tak info - Pravděpodobný termín je začátek března. V brzké době by měla Čt spustit promo, kde se dozvíte víc.

      Vymazat
    3. Přidávám info - tento čtvrtek první díl :-)

      Vymazat
    4. Asuper je, že tu:
      http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11042798844-krajinou-domova/214562260510006-krasove-podivuhodnosti
      jdou zkouknout i zpětně, nevím jestli o tom víš :-)

      Vymazat
    5. Vím, vím, většinu jsem si pouštěla ze záznamu, protože jsem premíéru vždy prošvihla :-D Jsem smutná, že už to skončilo, ale mám pocit, že snad není všem dnům (a dílům) konec. Aspoň to tak na mě působilo :-)

      Vymazat
  4. Parada, Kajo, das pak prosim echo kdy to budou davat? Moc se tesim a doufam, ze to bude v nejakou rozumnou denni dobu...Bara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, pokusím se na to nezapomenout :-)

      Vymazat
    2. Pravděpodobný termín je začátek března. V brzké době by měla Čt spustit promo, kde se dozvíte víc.

      Vymazat
    3. Přidávám info - tento čtvrtek první díl :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)