neděle 31. ledna 2016

Dvacáté okýnko

Zapalte 4. svíčku. Doneste zvířátkům krmení do krmelce.

Poslední adventní neděle. Svíčku jsme zapálili a jakýsi záškodník měl radost, když se mu nějakou podařilo sfouknout :-)


Do krmelce jsem se s tou páteří opravdu neodvažovala, byla jsem schopná se tak leda posunovat po bytě. A ani nebyl ten sníh, prostě jsme si to odsunuli do pozdějších plánů.

Místo toho jsme přebírali hrášek na pučálku. Na kterou nakonec nedošlo, protože když hrášek naklíčil, tak jsme všichni chodili a uzobávali a uzobávali, až tam na pučálku skoro nic nezbylo. A na novou už nebyl čas.
Ale jestli chcete, tady je jednoduchý recept.

Zhruba 3-4 dny předem přeberte hrách (musí být celý, neloupaný - půlený by vám nevyklíčil) a přes noc ho namočte do vody. Ráno ho propláchněte studenou vodou a vodu sceďte. Proplachujte několikrát denně, zhruba za 2 dny vyklíčí. Nechte ho při pokojové teplotě.

Naklíčený hrách opékejte na pánvi na másle. Trochu ho osolte, opepřete a opékejte zhruba pět minut, až je krásně křupavý. Není žádoucí ho příliš promíchávat, aby se neuvolnilo moc slupek. Stačí s pánvičkou občas potřást. 
Hotovou pučálku podle chuti dosolte nebo oslaďte cukrem. Ke sladké variantě můžete přidat i sušené ovoce apod.
Pučálka je postní jídlo, takže vzhledem k tomu, že jsem sem nestihla dát recept před Štědrým dnem, bude se vám hodit i teď po masopustu.


Připravili jsme si taky lodičky ze skořápek vlašských ořechů. 




Došlo i na nějaké to vaření a pečení.


Na řadu přišly poslední druhy cukroví, tentokrát rumové měsíčky. Jsem zvyklá používat třtinový cukr, takže jsem ho dala bez přemýšlení i do polevy :-) No nevypadalo to tak, jak to vypadat má, ale měsíčky byly i tak výborné a jen se po nich zaprášilo. 

300 g másla
300 g cukru
6 vajec
300 g hladké mouky
400 g kakaa
4 lžíce rumu

Máslo, cukr a vejce šlehejte 20 minut do pěny. Pak přidejte mouku, kakao a rum, umíchejte a nalijte na plech. Pečte na 180°C.

Na polevu si připravte 250 g cukru (moučkového :-), citronovou šťávu a 2 lžíce vody. Ještě teplou buchtu polevou potřete a po ztuhnutí vykrájejte měsíčky. Můžete samozřejmě nakrájet i na kostičky nebo obdélníčky.


Vánoce bez ajrkoňaku už u nás neprojdou, děláme každý rok několik dávek, letos nesl Muž i do práce. A taky jsem letos objevila nový recept, zatím nejlepší, co jsem kdy dělala. Najdete ho tady.

Láhve jsou taky od koňaku a je to náš rodinný poklad :-)




No a na ta zvířátka v lese taky nakonec došlo. Sice až v novém roce, s příchodem sněhu, ale zase o to to bylo hezčí :-) Úplná pohádka.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :-)