úterý 7. června 2016

Království železnic s dědou


Království železnic najdete v Praze na Andělu. Jedná se o modelové kolejiště.
Byli jsme tam už asi před 3 nebo 4 lety a od té doby zase o kus poskočili. Přibyla nová kolejiště a krajiny. Tyhle modely se mi moc líbí, mají to propracované do detailů (mnohdy i dost vtipných), střídá se zde den a noc, auta reagují na semafory, některé modely můžete ovládat pomocí tlačítek na bocích expozic, je vidět, že si na tom dali opravdu záležet a že je to baví.
Součástí expozic je ale třeba i Duplo, papírové modely a různé hračky. To už se mi tolik nelíbí, některé mě tam vlastně i dost štvou. Na začátku je to hezké, samá mašinka, krajinky, a ke konci už se to na člověka valí, je to tam takové přeplácané, zaprášené, nefunkční... Bez toho bych se klidně obešla. 
Tentokrát nás sem vzali děda Karel se svojí ženou. Jak nás tam bylo dohromady pět a každý si chtěl v jednu chvíli prohlédnout něco jiného (hlavně děda Karel a kluci), tak jsme vlastně vůbec nechodili pospolu, ale jedni byli napřed, jedni pozadu a jedni někde uprostřed. Takže třeba moc nevím, co se líbilo Eliáškovi.
Teda vím - samozřejmě ty největší blbiny. XBox či co to, kýčovitá mašinka Tomáš a nakonec pod pohrůžkou smrti hladem si vydyndali i nějaký jogurtový pohár :-D Který si stejně snědli až doma, protože v autě zákaz.

Na model Prahy, který se mi tam posledně tak líbil, už ani nedošlo. Ale vy si na něj zajděte, je to hned u vchodu/východu a myslím, že to stojí za to.
























A ještě u mašinek chvíli zůstaneme - toto jsme kupovali pro dědu. Dvě moc pěkně udělané knížky.


Zlatý věk evropských železnic
Christian Wolmar
Brian Solomon
nakladatelství Rebo









Příroda - nekonečná inspirace vědy
Mat Fournier
nakladatelství Rebo








Pokud jste mašinkoví nadšenci, anebo ani ne, tak Království železnic doporučuji. Minimálně děti určitě budou nadšené. Samotná expozice je skvělá.
Co se týká praktických věcí - uvnitř jsou toalety, nejsou tedy nic moc, ale jsou tam. Je tam i malé občerstvení, nabídka asi bude klasická (sušenky, limonáda, blbiny), ale snad voda by se tam dala koupit a pár stolků s židličkami tam také je.
U vchodu musíte objemnější zavazadla odložit do uzamykatelných skříněk, můžete si tam odložit i bundy (v zimě uvítáte, uvnitř je dost teplo).
Dětský koutek je taková malá místnost, je tam permanentně plno, u malých dveří se tísní rodiče, kteří dohlížejí na děti (dovnitř asi jít nechtějí, páč už by se tam nevešli), takže já jsem tam kluky vůbec nepustila, i když protestovali. Nemám je ráda z dohledu, u vchodu už fakt bylo plno, takže bych dovnitř neviděla, na přetahování s jinými rodiči o výhled nemám povahu, a jak to znám, našlo by se uvnitř jistě nějaké "roztomilé" děťátko, které by tam terorizovalo ostatní. Takže koutek tam sice je, ale pro mě osobně hotová katastrofa. Děti tam samozřejmě chtějí, já bych byla raději, kdyby tam nebyl, nebo více otevřený.

To jsem to teda nezhodnotila moc pozitivně :-) Posledních dobou (už asi pár let, řekla bych) mě tahle místa tolik nelákají, radši jdu do lesa, kde je ticho a klid, takže i tohle hodnocení je tím hodně ovlivněné. Věřím, že svoje fanoušky si to našlo a najde, my jsme tam byli už podruhé a na dlouhou dobu snad stačilo.

1 komentář:

  1. Chodímě tam celkem pracidelně a naši kluci se nemůžou nabažit. je to přesně pro ně! Do koutku tam taky nechodí a jídlo a pitím tam nekupujeme. Obvykle to pak spojíme s jídlem na Andělu a s hřištěm nad Andělem. To je totiž uplně nej :-) hezké dny.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)