pátek 16. června 2017

Dětské batohy Deuter

Nejde si asi nevšimnout, že rádi vyrážíme na výlety, takže batohy k naší výbavě rozhodně patří. A to i ty dětské. Před časem jsem dávala na Instagram fotku Eliáškova nového batůžku a zdá se, že vás to zaujalo. Proto (a taky proto, že se blíží prázdniny, a možná tedy zrovna dětský batoh vybíráte) jsem oba klučičí nafotila a napsala naše zkušenosti.

Již několik let máme doma modrý Deuter Waldfuchs, dostal ho tehdy Eliášek, tuším k Vánocům. Nové modely mají trochu jiné barvy, ale uspořádáním, předpokládám, jsou stále stejné.
Jeho objem je 10 litrů a je určen pro děti od 3 do 6 let.
Tenkrát jsem batoh vybírala hodně dlouho, ve hře byly i jiné modely a i jiné značky. Důležité pro mě bylo při výběru dobré polstrování zad, nastavitelné popruhy, zapínání na hrudníku (mimojiné aby popruhy neklouzaly z ramen), dostatek kapes včetně vnitřních, snadná manipulace s přezkami a zipem. A samozřejmě aby batoh dobře seděl. Nakonec tedy vyhrál Deuter, i proto, že má překlápěcí horní část - některé batohy ji nemají, jsou po celém obvodu jen na zip, takže jednak když dítě zapomene batoh zapnout, snadno z něj věci vypadnou, a jednak i pro případného zloděje - odklopit ten vršek a ještě rozepnout vnitřní část dá přeci jen trochu víc práce. Jasně, nedělám si iluze a taky nemyslím, že by v lese číhal zloděj, aby dětem ukradl z batohu pláštěnku, kilo kamení, dvacet šišek, tři brouky a okousanou svačinu, ale pokud mám na výběr, překlápění je mi milejší. I vzhledově.

Eliášek ho nosil tři roky, na výlety, do školky, na kroužky, k babičkám, prakticky denně. A jak můžete posoudit i z fotek, není to na něm absolutně vidět! Nikde se nic netrhá, nepáře, barvy neblednou, kdybych vám ho teď dala do ruky, nepoznáte, že není nový.

Takže když jsme teď pro Eliáška vybírali už větší, rovnou jsem šla najisto a vybírala už znovu Deuter. Nakonec padla volba na zelený Junior. Jeho objem je 18 litrů, sbalí si do něj věci klidně i na několik dní.
S kvalitou materiálu a zpracováním jsme opět velmi spokojeni. Kromě výše zmíněného se mi na obou batozích líbí reflexní prvky, drobné detaily jako karabinka na klíče všitá v kapse, štítek na jméno a telefonní číslo uvnitř batohu, fajn pro děti jsou postranní síťované kapsy, které jsou dobře přístupné a vejde se do nich pohodlně láhev s vodou nebo pouzdro na brýle.
Junior má na vrchu čtyři plastová poutka, předpokládám, že na přichycení spacáku či karimatky. Waldfuchs má jedno takové poutko na boku. Nejsem si moc jistá, k čemu má sloužit. K zavěšení něčeho? Snažila jsem se vygooglit fotku nebo na youtube najít video, kde by bylo ukázáno, na co je to určené, ale marně. Vy víte?
Waldfuchs má kromě jedné vnější kapsy a dvou na bocích, stejně jako Junior - ten má tedy vnější kapsy dvě - ještě dvě vnitřní kapsy. Jedno je spíš jen menší předěl vnitřního prostoru, druhá je šikovně schovaná zvnitřku přední strany a je na suchý zip.
Že Junior nemá vnitřní kapsy, jsem zjistila, až když nám dorazil domů, a docela mě to překvapilo. Nějak mě nenapadlo se na to zaměřit, předpokládala jsem, že je mít automaticky bude. Nicméně je pravda, že ani u Waldfuchsu ty vnitřní nijak extra nevyužíváme, takže to asi přežijeme :-)

Ještě jsem pak za pár dní narazila na to, že Deuter začal dělat větší verzi Waldfuchsu - Waldfuchs 14 (má tedy objem 14 litrů). Kromě většího objemu je rozdíl ještě v kapsách na bocích - jsou na zip. Jinak budou asi stejné :-)

Malé srovnání
Waldfuchs - 360 g; rozměry 35 x 24 x 15 cm
Waldfuchs 14 - 460 g; rozměry 40 x 24 x 16 cm
Junior - 420 g; rozměry 43 x 24 x 19 cm

Řešili jsme na Instagramu taky praní - peru buď na jemné prádlo nebo na sportovní, na teplotu 30-40°C. Zatím bez úhony. Schne rychle.




Vnější horní kapsa


Vnější spodní kapsa se všitou karabinkou


Kapsy na bocích


Reflexní prvky




Velký vnitřní prostor




Hrudní popruh jde nastavit i výškově






Waldfuchs- vnější kapsa s karabinkou

Vnitřní kapsa na suchý zip

Vnitřní prostor





Velikostní srovnání






To barevné sladění je vážně dílem náhody :-)

A teď se můžeme vrhnout na vybírání tašky do školy - plánujeme ji pro Eliáška k srpnovým narozeninám.

Edit: Díky Marcele, která mi poslala tip, na co by taky mohlo být to poutko na boku.


14 komentářů:

  1. Deuter jsou dobre batohy, mame jich doma nekolik a vsechny drzi. Osobne mam radeji batohy se dvema velkymi kapsami, aby bylo oddeleno jidlo od obleceni. Nebo obleceni na cviceni od obleceni na plavani, kdyz mel zrovna v ten den syn oboji.

    Vyber aktovky uz mame za sebou. Za dva tydny uz bude ten muj prvnacek vlastne druhak. Nastudovala jsem toho o aktovkach hodne a nakonec stejne vyber ovlivnil i syn. Ma aktovku Sammies od Samsonite, protoze na ni bylo krasne auto a nastesti byla ve sleve "jen" za 3000. Ta se ale pro Vas hodit nebude je docela tezka a pro drobne deti tudiz nevhodna. I kdyz syn tu aktovku zase tolik nenosi, do skoly jede autem a domu bud opet autem a nebo ji nesu ja.

    Pro mladsi dcerku jsem koupila Lego ultimate friends. Ta je zatim schovana a dostane ji k narozeninam az za devet mesicu. No ale nekupte tu aktovku, kdyz ji ted maji ve vyprodeji, uz je nevyrabeji, a mala lego friends miluje a myslim, ze ji to hned tak neopusti. Aktovka je lehci (dcerka je prumerne velika), ale proste pusobi lacineji. Ale to je dano jen tou vahou, materialy jsou na nekterych mistech proste slabsi. Ono to ani jinak nejde, kdyz ma byt lehci.

    No a jelikoz nejmladsi bude mit teprve tri roky, tak tomu aktovku nekupuji ani do zasoby :-D. Kazdopadne pokud odmitne podedit aktovku, tak se mi jeste libi Ergobag, ma totiz nastavitelny zadovy system stejne jako ta lego ultimate. Vahove uz pres kilo, ale treti ditko je zase nadprumerne velike, tak to nebude problem. Ditko by totiz melo na zadech nosit jen deset procent svoji vahy. Takze pokud doma mate 16ti kiloveho drobka je potreba peclive sledovat tu vahu. Pokud doma mate doma 30ti kilove ditko, tak aktovka muze vazit i pres to kilo. Ono kdyz spocitate kilo na aktovku, svacinu a piti (cca 0,5 kilo), tak uz na ty ostatni veci moc nezbyva. No ale jak uz jsem psala, u nas ji moc syn nenosi. A posledni upozorneni, ktere se mi dostalo od kamaradky, tak pro prvnacky je dobre, aby opravdu meli aktovku, ktera sama stoji. Lepe se jim v ni hledaji veci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za bezva přínosný komentář :-)

      Co se týká aktovky - mám vybraný právě Ergobag. Informaci o váze slyším prvně (i když to dává logiku), takže to mě trochu rozhodilo. Odtušila jste správně, že starší je spíš drobek. Každopádně i u nás tu tašku moc na zádech mít nebude, ranní i odpolední dovážení autem. Tak to riskneme. Jiné se mi nelíbí, nebo nejsou kvalitní, nebo právě nesplňují některé z těch kritérií - viz samostojnost. Teď už jen vybrat vzor :-)

      Tak doufám, že bude mít dcerka z překvapení radost! Užívejte léto a prázdniny :-)

      Vymazat
  2. Deuter Junior je u nas nosi syn a je velice spokojen. Nosil jak do lesni skolky, na vylety a taky ve meste do plavani. Jak pisete, roky noseni na nem nejsou nijak poznat a ani jsem jej nikdy neprala. Sem tam si jej od deti sama pujcuji, kdyz potrebuji nejaky mensi batoh.
    Starsi ma Deuter Fox 40, na vetsi vylety a tabory. Vsimla jsem si, ze Fox je velmi obliben mezi rodici a na vypravach se vzdy min. dva objevi.

    Aktovku uz mame doma a nakonec po zkusenostech vyhrala Aktovka Schneiders ( https://www.agatinsvet.cz/aktovka-schneiders-truck-crossing-s-prislusenstvim ) motiv si vybiral syn a je spokojen. Mame zkusenosti, ze aktovka je i po trech letech noseni jako nova. Je lehka, dobre drzi na zadech a nepada u lavice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, máte pravdu, taky se občas po batůžcích koukám (chodí nám do práce pravidelně výprava z lesní školky, tak jim koukám na boty, na oblečení a na batůžky, co kdo má, jak to vypadá v zápřahu...) a ty Foxy vídám často :-) A celkově Deuter batůžky většinou mezi ostatními září, nejsou zašlé.
      S tím praním - všimla jsem si, že se na ně vlastně špína vůbec nechytá, mají to skvěle vymyšlené. My jsme ho prali, ne že by byl špinavý, ale spíš tak pro pocit, jak už ho nosil delší dobu, tak se mi zdálo, že by bylo záhodno mu dopřát lázeň :-D

      Vymazat
  3. Super, na batoh teď koukám, Mikeš ze svého malého vyrostl a chce dospělácký (není přece mimino!), tak nosí můj ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukala jsem (vybírala jsem si jako pro sebe :-D), že Deuter má i batohy pro dospělé, ale mají menší objem, tak třeba byste vybrali i něco z toho. Blíž jsem to nezkoumala, ale předpokládám, že mají všechny ergonomické vyztužení, že by to mohly mít případně i větší děti :-)
      Tak šťastnou ruku při výběru ;-)

      Vymazat
  4. K poutku: Často bývají na batozích poutka na zavěšení blikačky pro jizdu na kole či bruslích, ale na boku to asi ono nebude :-). Také batohy mohou mít třeba poutka na uchycení hůlek, ale nevím, jestli je to u dětských, s nimi zatím nemám zkušenosti, naše dítě je na batoh ještě moc malé :-). Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako teoreticky to právě může být na cokoli, napadá mě spoustu věcí. Třeba trampové si nosí na zádech i plecháček, tak ten by tam taky šel přichytit :-D
      Myslela jsem prostě, jestli to nemá nějaký konkrétní smysl, který mi zůstal utajen. Tak aby to jako nezůstalo zbytečně bez využití :-D

      Vymazat
  5. Ta vnitřní kapsička u menšího Deutera je tak tajná, že jsem na ni přišla až na základě tvého článku :-D Eliška už ho má více jak rok a vůbec jsme si ji nevšimly! Takže moc děkujeme, kapsiček není nikdy dost ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo :-D Pobavila jsi mě moc a zároveň jsem ráda, že jsem pomohla :-)

      Vymazat
  6. Děkuji za tip, zrovinka vybírám pro dcerku (4,5 roku) a informací z článku si moc cením. ;-)
    Zeptám se ještě na detail...mají batůžky integrovanou pláštěnku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemají. Ale jsou z takového materiálu, že menší deštík snesou, je takový vodo/špínoodpudivý. Jinak samozřejmě nějakou musíte dokoupit.

      Vymazat
  7. Zdravím a pozdravuji, tajnou kapsičku musím dnes u dcerky nazkoumat :-) Není tím ale myšlena ta na zip pod jmenovkou, že? Asi ne, když píšete o suchém zipu, hmmm. Ta na zip je taky parádní, tam dcerka nosí jelení lůj :-) Díky za článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mám pocit, že nám do našeho batohu tu vnitřní "tajnou" kapsu našili omylem :-D A teď si teda říkám, jestli jsem to měla prozrazovat, když je fakt tak skrytá, dobrý úkryt před chmatáky :-)
      No ale vážně tam je, a není to ta na zip na jelení lůj :-D
      Našli jste?

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)