sobota 12. srpna 2017

Solenická podkova

...z vyhlídky Altán a z rozhledny Milada.


Tip na tento výlet jsme našli v pondělí na blogu S dětmi v báglu, a hned ve středu jsme se ho vyrazili otestovat. A řeknu vám - stálo to za to. 
Solenická podkova je meandr řeky Vltavy mezi přehradními nádržemi Orlík a Kamýk, takže to můžete spojit i s návštěvou jedné z nich, s vykoupáním, nebo zmrzkou v některém z přilehlých městeček.
My jsme vyrazili z druhé strany, ze Zduchovic. Od posledních domků vede cesta loukou do kopce. Na horizontu pak začíná lesík, kterým se vydáte po rovné, opravené lesní cestě asi 2 km směrem k vyhlídce. Trasa je částečně značena dřevěnými tabulkami s nápisem Altánek, ale některé jsou už zarostlé větvemi, takže doporučuji si přesnou cestu najít v aplikaci Mapy.cz (což je mimochodem skvělá aplikace, protože obsahuje turistické trasy celé Evropy, snadno se ovládá a funguje i offline!) nebo v klidu doma.
Cesta se dá bez obtíží projet s kočárkem, jen pak samotný sestup k vyhlídce vede ze strmějšího kopce úzkou pěšinkou, a tam už se s kočárkem nedostanete. My jsme takto kočárek, když jsme ho ještě používali, schovávali třeba do hustého smrčí. Jen si musíte pamatovat přesné místo :-)
Naši kluci zvládli i tu poslední etapu, došli s námi až na vyhlídku a podívali se až na její okraj. Na skále je několik míst, kde se děti mohou posadit a pokud jsou ukázněné a víte, že vám vydrží sedět, že když jim řeknete, aby neběhaly, tak neběhají, tak je tam můžete bez obav vzít. Samozřejmě batolata bych raději jistila např. v Manduce.
Na S dětmi v báglu je ještě zmínka o přístupnější vyhlídce, která je ale zarostlejší. Je jen kousek lesem od Altánu.
Na to, že byla středa, tak jsme tam potkali celkem dost lidí. Mám pocit, že ten pondělní článek četli všichni :-D Ale ve finále jsme na vyhlídce byli sami, byli jsme tam docela dlouho (kluci se rozhodli posvačit) a cestou zpět (už ne po cestě, ale přímo lesem) jsme nepotkali nikoho.

Loukou vzhůru


Na kraji lesa - je tam trochu matoucí označení zelené trasy - vydejte se po cestě za závoru




Až bude cesta odbočovat poměrně prudce doprava, vy odbočte po lesní pěšině doleva, do mírného kopečku

Z lesní pěšiny pak doprava z příkrého kopce dolů; kdybyste náhodou nevěděli, kluci vám u odbočky nechali značku :-)



Toto už je na zpáteční cestě, chtěla jsem vyfotit to stoupání - a cestou dolů jsem neměla čas fotit, držela jsem děti, aby se mi nezkutálely

 

Nízká skalka, na kterou je nutné vylézt, za ní už je vyhlídka




   
   










 




Zpátky přes les


Mraveniště - Alánek ho chvíli pozoroval a pak prohlásil, že to je jako Na samotě u lesa :-D






Na některých fotkách můžete na protější straně vidět malý bod - rozhlednu Milada. K té vede nejlepší cesta z Hřebenů přes Přední Chlum.
Jen pozor, otevřeno mají pouze do 18.00 hod. To nás jaksi nenapadlo, dorazili jsme k ní v 18.10 hod.
Každopádně i zezdola je krásný výhled, tak nám to nijak nevadilo.



















Jo a prosimvás, Eliášek dole pod loukou ve Zduchovicích ztratil svoje červené KiEtLa brýle. Muselo to být tam a musel je někdo najít, nešly přehlédnout. Ráda bych poctivému nálezci věnovala ještě pouzdro, hadřík na skla a řemínek. Tak se o to přihlašte, děkuji.

4 komentáře:

  1. :) bryli je mi lito, ale jinak parada vylet! Uz jsem videla fotky i jinde a musime tam taky zajet, pridavam na seznam ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se tam vydáte, tak si to moc užijte, je tam nádherně :-)

      Vymazat
  2. Díky za tip jak na vylet tak před pár měsíci na brýle. Váš syn ve středu, ten náš ztratil ve čtvrtek...u pražské slavie, také do 20ti minut pryč:(((

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)